Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode die stamt uit de oude,traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam aangebracht.De methode bestaat al meer dan 3500 jaar. In onze moderne tijd worden steriele naaldjes gebruikt. Naast de klassieke acupunctuur met naalden, bestaat ook elektro-acupunctuur, waarbij er een zwakke elektrische stroom door de naalden loopt, en laser acupunctuur, waarbij geen naalden worden gebruikt, maar men een lage intensiteit laserlicht op de gebruikelijke plaatsen straalt.

Om tot een behandeling te komen wordt er eerst een vraaggesprek gevoerd. Daarna wordt de polsdiagnose gesteld. Dit is het belangrijkste onderdeel om een goede diagnose te kunnen stellen. Ik voel aan de hartslag op de pols hoe het met de conditie van het lichaam gesteld is. Niet alleen de snelheid van de hartslag is belangrijk, maar vooral hoe de hartslag tegen mijn vinger aan tikt. Daarna is de tongdiagnose aan de beurt. De vorm, kleur(en) en het beslag zijn de kenmerken hoe de conditie van het lichaam is.Met deze 3 gegevens weet ik waar ik de naaldjes moet zetten. Ze blijven er tijdens de behandeling ongeveer 20 minuten in zitten.

 


Moxibutie

Moxibutie wordt ook wel moxa-behandeling genoemd. Moxa is het kruid Artmesia Vulgaris Latiflora (bijvoetskruid).Dit is een zomerstruik en de blaadjes worden na de zomer geplukt, gedroogd, en fijngemalen.
Voor de behandeling gebruik ik de moxa die tot een sigaar gedraaid wordt.Ik maak dan gebruik van de stralings- warmte die vrij komt. Deze warmte wordt vervolgens gericht op de naald. De naald dient als geleider en zo komt de warmte in de energiebanen. Deze warmtebron heeft de eigenschap dat hij met de energiebanen mee gaat. Warmte is energie en zo geef ik extra energie aan het lichaam en kan ik de werking van de naalden kracht bij zetten.

 


Chinese Kruidengeneeskunde

Hierbij maak ik gebruik van erkende en goedgekeurde groothandels. Daar bestel ik formules. De formules zijn eeuwenoud. Ze zijn uit een diversiteit van werkingen van ieder kruid samengesteld en vormen samen een doelgroep om iets in het lichaam te bewerkstelligen. Ik maak gebruik van poeders en pillen, deze zijn makkelijk in te nemen. Het gebruik van kruiden is meer eigen dan bekend. Als ik zeg dat we vleeskruiden en speculaaskruiden in de koude maanden gebruiken/eten dan vindt u dat herkenbaar.
Hier zitten warmende kruiden in zoals kaneel.

 


Dieetadvies


Tijdens de behandeling wordt er regelmatig naar uw eetpatroon gevraagd. Het is belangrijk wat er door de mond naar binnen gaat en wat het lichaam er mee doet of kan doen. Als de klacht voort komt uit een verkeerd eetpatroon dan krijgt u een advies mee. Dit helpt mee om de klachten te verminderen.